FAQ: Dampkappen Onderhoud

 • Onderhoud en reiniging vetfilters

  Vetfilters dienen één keer per maand gereinigd te worden. Dit om de optimale afzuiging te kunnen garanderen. Boretti adviseert om uw vetfilters te reinigen met schoonmaakmiddelen zonder bijtende werking. RVS vetfilters zijn vaatwasser bestendig. Aluminium of metalen vetfilters zijn niet vaatwasser bestendig. Op den duur kan het zijn dat door het reinigen van aluminium of metalen vetfilter uw vetfilter een wittere kleur krijgt. 

  Tips voor reinigen met de hand

  1. Gebruik een speciale reiniger die bedoelt is voor het reinigen van filters van dampkappen, ook kunt u hiervoor onverdund afwasmiddel gebruiken.
  2. Smeer het filter in met het schoonmaakmiddel en laat dit een paar minuten inwerken.
  3. Maak vervolgens het filter schoon met behulp van een afwasborstel en heet water.

 • Afzuigcapaciteit is onvoldoende

  Afzuiging naar buiten
  Het afvoerkanaal is van grote invloed op de capaciteit van de dampkap. Iedere bocht van 90 graden vermindert het afzuigvermogen met ongeveer 10%. Naarmate het afvoerkanaal ouder wordt, kunnen door vetvorming de lamellen van het uitblaasrooster vast gaan zitten. Ook kan stof of zelfs een vogelnestje de afvoer belemmeren. Daarnaast dienen de vetfilters maandelijks te worden gereinigd voor optimale afzuigcapaciteit.

  Recirculatie
  Recirculatie zorgt in het algemeen voor een reductie van 20-30% van het afzuigvermogen. Zorg ervoor dat koolstoffilters om de 4-6 maanden vervangen worden. Indien u deze niet vervangt zal vetvorming de oorzaak zijn van een verminderde afzuiging. 

 • Dampkap maakt te veel lawaai

  De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang, verstopt of door een knik geblokkeerd zijn. Heeft uw dampkap een recirculatiesysteem, dan kan lawaai drie oorzaken hebben:

  • Het koolstoffilter is niet correct geplaatst waardoor er lucht gaat langs het koolstoffilter wat geluid veroorzaakt. 
  • Uw afvoerslang heeft een te kleine diameter.
  • Het koolstoffilter is verzadigd. Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er minder lucht door het koolstoffilter. Uw dampkap gaat dan meer geluid produceren. Oplossing is het gebruik van een plasmafilter die naast een betere werking, een geruisloze werking heeft.

 • De dampkap ratelt in een hogere stand

  • Hoort u het ratelen alleen op de hoogste afzuigstand? Dan wordt dit veroorzaakt door een te hoge tegendruk in het afvoerkanaal. Tegendruk ontstaat als het afvoerkanaal te lang is, te veel bochten bevat of te smal is. Wanneer de muuruitvoer of de afvoerslang een te kleine diameter heeft is dit ook van invloed op het geluidsniveau.
  • Ratelt de dampkap bij alle afzuigstanden dan kan er sprake zijn van een technisch defect. Neemt u dan contact op met onze Customer Service

 • Defecte LED-lamp

  Het advies is om defecte LED-lampen te laten vervangen door Boretti Service Center/monteur of een erkend vakman (elektromonteur).

 • Er blijft een blauw lampje knipperen of branden

  Sommige dampkappen van Boretti zijn voorzien van een indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter [F-toets]. Deze toets zal gaan knipperen na ongeveer 40 uur activiteit. U dient dan de vetfilters te reinigen. Na 120 uur activiteit zal de toets gaan branden en dienen de koolstoffilters vervangen te worden.

  Om te voorkomen dat de indicatietoets na het vervangen of reinigen van de vetfilter blijft branden, dient u het apparaat te resetten door de indicatietoets gedurende 10 seconden in te drukken.

   

 • Resetten dampkap

  Heeft u het vetfilter vervangen of gereinigd en blijft de toets indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter toch branden? Dan moet u het systeem resetten. U kunt de filterindicatie gemakkelijk resetten door de indicatietoets enkele seconden in te drukken, waarna het lampje vanzelf zal uitgaan.

 • Koolstoffilters of plasmafilter

  Koolstoffilters en plasmafilters zijn een cruciaal onderdeel voor het onderhoud en de ventilatie van uw dampkap wanneer de dampkap recirculerend is. Een koolstoffilter filtert de kookdampen en blaast schone lucht terug uw keuken in. Het verschil tussen een koolstoffilter en een plasmafilter is dat plasma-technologie nog een stap verder gaat. Een plasmafilter is een echt luchtreinigingsapparaat met als belangrijk bijkomend voordeel dat een plasma-technologie zorgt voor een gezond binnenklimaat; vrij van geuren, pollen en bacteriën.

 • Plasmafilters

  De Boretti plasmafilter Puro is een ronde plasmafilter die op elke nieuwe en bestaande dampkap met een afvoerdiameter van 150 mm kan worden aangesloten. Dit plasmafilter is innovatief omdat:

  • Alle vervuilde lucht in zowel de keuken als de hele kamer wordt afgebroken voor 99%. Dat is een veel betere werking dan reguliere koolstoffilters
  • Plasmafilters hoeft u niet te vervangen. Plasmafilters gaan levenslang mee.
  • Vervuilde lucht is snel schoon zonder dat een ventilatieschacht naar buiten nodig is. Het bijkomend voordeel is dat hiermee warmte energie bespaart.
  • Het plasmafilter is niet alleen een filter voor dampkappen, maar een echte luchtzuiveraar die pollen, bacteriën en alle allergene stoffen uit de lucht verwijdert, waaronder sigarettenrook.
  • Het plasmafilter geen geluid maakt.


  Let op: Plasmafilters werken met een stekker. Zorgt u ervoor dat achter de dampkap een dubbele wandcontactdoos beschikbaar is. De lengte van de stekker kabel van een plasmafilter bedraagt 0,5 meter.

 • Waar kan ik filters en accessoires voor mijn dampkap bestellen?

  In onze webshop kunt u koolstoffilters voor uw afzuigkap, accessoires en onderhoudsmiddelen bestellen.

Staat uw vraag of storing hier niet bij? Of kunt u de storing met behulp van de antwoorden niet verhelpen? Neem dan contact op met onze Customer Service.