FAQ: Dampkappen

Onderhoud vetfilters
Vetfilters dienen één keer per maand gereinigd te worden. Dit om de optimale afzuiging te kunnen garanderen. Boretti adviseert om vetfilters te reinigen met schoonmaakmiddelen zonder bijtende werking. RVS vetfilters zijn vaatwasbestendig. Metalen vetfilters daarentegen niet. Bij het reinigen van metalen vetfilters in de vaatwasser kan de RVS kleur op den duur een witte kleur krijgen.

Tip voor reinigen met de hand:

 1. Gebruik een goede ontvetter zoals speciale dampkapfilter-ontvetter of onverdund afwasmiddel.
 2. Smeer de filter in met het schoonmaakmiddel en laat dit een paar minuten inwerken.
 3. Maak de filter vervolgens schoon met behulp van een afwasborstel en heet water.

Afzuigcapaciteit is onvoldoende
Afzuiging naar buiten
Het afvoerkanaal is ook van grote invloed op de capaciteit. Iedere bocht van 90 graden vermindert het afzuigvermogen met ongeveer 10%. Naarmate het afvoerkanaal ouder wordt, kunnen door vet de lamellen van het uitblaasrooster vast gaan zitten. Ook kunnen stof of zelfs een vogelnestje de afvoer belemmeren. Vetfilters moeten schoongehouden worden.

Recirculatie
Recirculatie zorgt in het algemeen tot een reductie van 20-30% van het afzuigvermogen. Zorg ervoor dat koolstoffilters om de 4-6 maanden vervangen worden. Bij langer gebruik zorgt de hoeveelheid vet voor een lagere kwalitatieve afzuiging.

Dampkap maakt teveel lawaai
De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang zijn, verstopt zijn of door een knik geblokkeerd zijn. Heeft uw afzuigkap een recirculatiesysteem, dan kan lawaai de volgende drie oorzaken hebben:

 1. De koolstoffilter is niet correct geplaatst. Er gaat lucht langs de koolstoffilter wat geluid veroorzaakt.
 2. De afvoerslang heeft een te kleine diameter.
 3. De koolstoffilter is verzadigd.

Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er niet meer zo veel lucht door als bij een nieuwe filter. De dampkap gaat dan meer geluid produceren. Oplossing is het gebruik van een plasmafilter die naast een betere werking, een geruisloze werking heeft.

Dampkap ratelt in een hogere stand
Hoort u het ratelen alleen op de hoogste afzuigstand? Dan wordt dit veroorzaakt door een te hoge tegendruk in het afvoerkanaal. Tegendruk ontstaat als het afvoerkanaal te lang is, teveel bochten bevat of te smal is. Wanneer de muuruitvoer of de afvoerslang een te kleine diameter heeft is dit ook van invloed op het geluidsniveau. Ratelt de dampkap bij alle afzuigstanden dan is er sprake van een technisch defect. Neem contact op via het serviceformulier of via 020-4363439 (optie 2). Houdt uw modelnummer bij de hand.

Defecte LED-lamp
Defecte LED-lampen mogen alleen worden vervangen door Boretti (Service Center/monteur) of een erkend vakman (elektromonteur). Neem contact op via het serviceformulier of via 020-4363439 (optie 2). Houdt uw modelnummer bij de hand.

Er blijft een blauw lampje knipperen of branden
Sommige dampkappen van Boretti zijn voorzien van een indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter [F-toets]. Deze toets zal gaan knipperen na 40 uur activiteit. U dient dan de vetfilters te reinigen. Na 120 uur activiteit zal de toets gaan branden en dienen de koolstoffilters vervangen te worden.

Om te voorkomen dat de indicatietoets na het vervangen of reinigen van de vetfilter blijft branden, dient u het apparaat te resetten door de indicatietoets enkele seconden in te drukken.

Resetten dampkap
Heeft u het vetfilter vervangen of gereinigd en blijft de toets indicatie vervanging filter / reiniging vetfilter toch branden? Dan moet u het systeem resetten. U kunt de filterindicatie gemakkelijk resetten door de indicatietoets enkele seconden in te drukken, waarna het lampje vanzelf zal uitgaan.

Koolstoffilter of plasmafilter
Koolstoffilters en plasmafilters zijn een cruciaal onderdeel voor het onderhoud en de ventilatie van uw dampkap. Een koolstoffilter filtert de kookdampen en blaast schone lucht terug uw keuken in. Het verschil tussen een koolstoffilter en een plasmafilter is dat plasma-technologie nog een stap verder gaat. Een plasmafilter is een echt luchtreinigingsapparaat met als belangrijk bijkomend voordeel dat een plasma-technologie zorgt voor een gezond binnenklimaat; vrij van geuren, pollen en bacteriën.

Plasmafilter
De Boretti plasmafilter Puro is een ronde plasmafilter die op elke nieuwe en bestaande afzuigkap met een afvoerdiameter van 150 mm kan worden aangesloten. Deze plasmafilter is innovatief omdat:

 1. Alle vervuilde lucht in zowel de keuken als de hele kamer wordt afgebroken voor 99 procent. Dat is een veel betere werking dan reguliere koolstoffilters
 2. Plasmafilters hoeft u niet te vervangen. Plasmafilters gaan levenslang mee.
 3. Vervuilde lucht binnen no time schoon is, zonder ventilatieschacht naar buiten. Dit zorgt er ook voor dat huishoudens veel energie besparen.
 4. De Puro is niet alleen een filter voor dampkappen, maar een echte luchtzuiveraar die pollen, bacteriën en alle allergene stoffen uit de lucht verwijdert, waaronder sigarettenrook.
 5. De plasmafilter geen geluid maakt.

Let op: Plasmafilters werken met een stekker. Zorg ervoor dat achter de dampkap een dubbele wandcontactdoos beschikbaar is. De lengte van de stekker kabel van een plasmafilter bedraagt 0,5 meter.

Waar kan ik filters en accessoires voor mijn afzuigkap bestellen?
In onze webshop kunt u filters voor uw dampkap, accessoires en onderhoudsmiddelen bestellen.