De koffiekaart in Italië

Het is zover, je lang geplande weekend Italië is aangebroken. Zo heerlijk, je besluit net als de Italianen zelf de dag te beginnen met een tas koffie in, of eigenlijk, aan de bar. Je kijkt naar de plek waar een groot aantal locals zich een weg naar binnen baant, dat moet dan wel een goed tentje zijn. Elke bar in Florence heeft min of meer dezelfde inrichting; strak, verzorgd, klassiek en eenmaal binnen oogt het enorm dynamisch. Vooral mannen drinken achter elkaar al staand een caffè weg, al dan niet met een editie van Il Corriere della Sera of La Gazetta voor zich. Enigszins gehaast wordt, vaak met een enkele slok, de koffie opgedronken voor de Italianen zich naar hun werk begeven en de werkdag begint.

Je zoekt naar de koffiekaart. Grote kans dat je die niet vindt, de opties zijn namelijk oneindig. De koffievarianten, daarbij ook de lokale specialiteiten inbegrepen, kent de Barista allemaal uit het hoofd. En verder is overigens alles mogelijk. Wij Nederlanders kiezen doorgaans voor een cappuccino of een gewone koffie in de ochtend. Een cappuccino bestellen in Italië, nessun problema. Maar een gewone koffie, hoe bestel je die? Ervaring leert dat wanneer je een caffè bestelt, je een espresso krijgt. Dat is voor de meesten even wennen, vooral omdat we de 'aan de bar cultuur' en in een slok wegdrinken niet gewend zijn. Toch even rustig wakker worden en wat langer van een tas koffie genieten, is nog het idee.De koffiesoort die het meeste op onze ‘normale koffie’ lijkt is de caffè Americano. Nu wij Nederlanders eenmaal thuis ook massaal de koffiecultuur voort zetten, neigen we o.a. naar de caffè Americano. De verhouding espresso en water is 1:1 en de koffie is mild van smaak, met nog steeds het karakter van een espresso. Je kunt met de verhoudingen spelen, voor sommigen is de verhouding 1:1 nog te sterk. De Italianen zelf bestellen de caffè Americano wanneer ze de tijd hebben voor een goed uitgebreid ontbijt. Met pannenkoeken bijvoorbeeld, crêpes genaamd, of andere dolci; zoetigheden.

De Boretti Caffé Americano is ons antwoord op de caffé in de Italiaanse koffiecultuur. Filterkoffie van uitstekende kwaliteit en het apparaat is van alle gemakken voorzien. Om net wat langer van je koffie te kunnen genieten!